a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
Slaapcoach kindje op het strand met handje in het zand in Nijmegen, baby- en kinderslaapcoaching in de regio

Veelgestelde Vragen

Inhoudsopgave

Veelgestelde vragen

  1. Wat is slaapcoaching?
  2. Is slaapcoaching laten huilen?
  3. Verschil slaapcoaching en slaaptraining
  4. Holistisch en hechtingsgerichte aanpak
  5. Medisch of klinische dienst?
  6. Welke methodes of tools?
  7. Hoe snel resultaat?
  8. Kan de afspraak ook online?
  9. Hoe weet ik of dit wél werkt?
  10. Met welke leeftijden werk je?
  11. Niet pas vanaf 6 maanden?
  12. Slaapcoaching bij peuters en kleuters
  13. Kind gevoelig of extra behoefte aan nabijheid
  14. Veelvoorkomende oorzaken van slaapproblemen
  15. Nog steeds samen slapen
  16. Nachtvoedingen afbouwen
  17. Onderzoeken die nachtvoedingen ondersteunen
  18. Hoe starten we?
  19. Verloop van een traject
  20. Kosten slaaptraject

Op deze pagina geef ik antwoord op de belangrijkste vragen die ouders hebben over mijn aanpak. Heb je vragen over hoe slaapcoaching precies werkt of wat je kunt verwachten van het proces? Hier vind je een overzicht van veelgestelde vragen over mijn slaapcoaching.

1. Wat is slaapcoaching en hoe kan het ons helpen?

Slaapcoaching is een liefdevol, persoonlijk proces waarin ik ouders help om stapsgewijs gezonde, duurzame en ontspannen slaapgewoontes te ontwikkelen voor hun baby’s en jonge kinderen. Als holistische slaapcoach met een sterke focus op hechting help ik je begrijpen waarom slaapproblemen ontstaan en hoe je je kind op een veilige, responsieve en verbindende manier kunt ondersteunen bij slapen. We maken samen een plan dat rust én verbondenheid in balans brengt — zonder strenge regels en zonder je baby of kindje te laten huilen.

Het draait niet om strikte schema’s of het forceren van routines, maar om inzicht te krijgen in de oorzaken van slaapproblemen en liefdevol te werken aan oplossingen die passen bij jouw gezin.

Als holistische slaapcoach kijk ik verder dan alleen de slaap van je kindje. Ik neem ook factoren mee als:

– Emotionele behoeften
– Voeding en gezondheid
– Hechting en nabijheid
– Dagindeling en prikkelverwerking
– De sfeer en rust in huis
– Temperament van jou en je kindje

Samen zoeken we naar wat je kindje nodig heeft om beter te kunnen ontspannen en slapen, en wat jij als ouder nodig hebt om hier met vertrouwen in te staan. Of je nu worstelt met hazenslaapjes, onafhankelijk slapen, bedtijdstruggles, onrustige nachten, of het afbouwen van nachtvoedingen – slaapcoaching helpt je de signalen van je kindje beter te begrijpen en praktische, zachte aanpassingen te doen die passen bij jullie situatie.

Het resultaat? Meer rust, betere nachten en vooral: een fijnere balans in je gezin.

2. Is slaapcoaching niet gewoon laten huilen?

Absoluut niet. Slaapcoaching wordt soms verward met slaaptraining, waarbij kinderen gecontroleerd of langdurig moeten huilen om in slaap te vallen. Dat is niet mijn visie en niet hoe ik werk.

In mijn aanpak staan nabijheid, verbinding en afgestemde, responsieve methodes centraal. Ik help ouders om hun kindje liefdevol te begeleiden in het vinden van rust en slaap, zonder te negeren wat het kind nodig heeft. Geen cry-it-out, maar kijken naar de signalen van je kindje, naar jullie hechting én de emotionele veiligheid in het proces.

Het doel is niet om je kindje te ‘leren slapen’ door te huilen, maar om samen routines, omstandigheden en gewoontes te creëren waarin slaap op een natuurlijke manier meer ontspannen gaat verlopen.

3. Wat is het verschil tussen slaapcoaching en slaaptraining?

Een hele belangrijke vraag! Slaaptraining werkt meestal met vaste schema’s en gedragstechnieken (zoals gecontroleerd huilen of het afbouwen van nabijheid) om het slaapgedrag van een kind te veranderen. Slaapcoaching — en zeker in mijn holistische, hechtingsgerichte aanpak — gaat juist over het begrijpen van de unieke behoeften van je kind, jullie gezinsdynamiek en wat passend is bij de ontwikkeling en temperament van je kind. Het is een zachte, afgestemde samenwerking die veilige hechting en natuurlijke slaapritmes respecteert, én ouders ondersteunt in hun eigen nachtrust.

4. Wat maakt jouw aanpak holistisch en hechtingsgericht?

Een holistische aanpak houdt in dat ik niet alleen naar het slaapprobleem kijk, maar naar het hele kind en het gezin. Ik neem de fysieke, emotionele en mentale aspecten mee, zoals gezondheid, temperament en de gezinssituatie.

Een hechtingsgerichte aanpak houdt in dat ik de relatie tussen ouder en kind centraal stel. Ik geloof dat gezonde slaap ontstaat vanuit een veilige, responsieve band tussen ouders en hun kinderen.

Wat ik doe, is beide benaderingen combineren om niet alleen slaap te verbeteren, maar ook het algehele welzijn en de verbondenheid binnen het gezin te versterken.

5. Is dit een medische of klinische dienst?

Nee — mijn coaching is niet-medisch en bedoeld als aanvulling op medische zorg als dat nodig is. Ik stel geen diagnoses en behandel geen medische slaapproblemen, maar kan wél samenwerken met bijvoorbeeld je huisarts, kinderarts of lactatiekundige als dat gewenst is. Mijn focus ligt bij emotionele afstemming, slaapwetenschap en zachte, hechtingsvriendelijke strategieën die passen bij de ontwikkeling van je kind.

6. Welke methodes of tools gebruik je in je coaching?

Ik werk met een combinatie van wetenschappelijk onderbouwde slaapkennis, hechtingstheorie en praktische, liefdevolle tools voor het hele gezin. Denk aan het aanpassen van routines, ondersteunen van het zenuwstelsel, optimaliseren van de slaapomgeving en responsieve technieken voor in de nacht. Geen cry-it-out, geen rigide schema’s — alles afgestemd op de leeftijd, het temperament en de behoeften van jouw kind, én passend bij jullie ouderschap.

Ik met een aantal zelf ontwikkelde richtlijnen en informatiesheets (mijn slaapkaarten) met daarin onder andere:
– ideale slaap- en wakkertijden per leeftijd
– herkenning van slaapsignalen
– tips voor het in slaap begeleiden zonder huilen

We starten altijd met een uitgebreide slaapanalyse aan de hand van een slaapdagboek dat ouders bijhouden. Zo ontstaat er inzicht in het slaapritme en gedrag van je kindje, en maken we samen een plan dat écht past bij jullie situatie.

7. Hoe snel kunnen we resultaat verwachten?

Dat verschilt per kind en situatie. Soms zijn kleine aanpassingen al voldoende en merk je snel verschil, soms heeft het wat meer tijd en begeleiding nodig. In de eerste week focussen we vooral op de basis: het ritme, de routine, wakkertijden en slaaptijden. Dit kan even zoeken zijn voor ouders, en dat is helemaal normaal.

De verwachting die ik ouders altijd meegeef: geef jezelf eerst de tijd om dit rustig uit te zoeken, te oefenen en aan te passen aan jullie gezin. Zodra je merkt dat jullie het goede ritme te pakken hebben, zien veel ouders binnen 1 tot 2 dagen al positieve veranderingen, zoals makkelijker in slaap vallen, en beter doorslapen.

Grotere en duurzame verbeteringen ontstaan meestal na enkele weken, als je kindje zich veilig voelt en de nieuwe slaapgewoontes echt eigen worden. Geen snelle trucjes dus, maar een aanpak die past bij jullie tempo en waar je kindje zich goed bij voelt.

8. Zouden we de afspraak ook online kunnen doen?

Ja — al mijn coaching is momenteel online via beveiligde videogesprekken. Zo kunnen we vanuit jullie eigen vertrouwde omgeving samenwerken en kan ik meekijken naar de slaapomgeving en het ritme van je kind. Dat maakt mijn adviezen extra persoonlijk en praktisch toepasbaar.

9. Ik heb alles al geprobeerd en niets heeft gewerkt – hoe weet ik of dit wél werkt?

Je bent zeker niet de enige — veel ouders die ik begeleid, herkennen dit gevoel. Slaapproblemen zijn vaak complex en standaardadviezen houden geen rekening met de unieke persoonlijkheid van je kindje of de gevoeligheden binnen jullie gezin. Mijn aanpak kijkt naar de diepere oorzaken en patronen achter het slaapprobleem en helpt je een plan te maken dat past bij jullie hechting, de ontwikkeling van je kindje en jullie gezinswaarden.

Daarnaast is wat ik vaak hoor, is dat ouders al van alles hebben geprobeerd: eerder naar bed, later naar bed, een extra voeding, minder prikkels, wél of geen speen… Maar als je steeds losse dingen probeert zonder naar het totaalplaatje en de samenhang te kijken, blijft het vaak puzzelen zonder blijvend resultaat.

Met mijn begeleiding brengen we alle factoren samen in kaart en kijken we hoe die elkaar beïnvloeden. Zo ontstaat er overzicht en helderheid in waar het écht wringt. Vanuit daar werken we doelgericht aan duurzame oplossingen, afgestemd op jouw kindje en gezin. Geen quick fix dus, maar een aanpak met blijvend effect en vooral: rust en vertrouwen in je keuzes.

10. Met welke leeftijden werk je?

Ik begeleid gezinnen met baby’s, dreumesen, peuters en jonge kinderen — vanaf 0 maanden tot 6 jaar. Iedere fase heeft zijn eigen unieke slaapuitdagingen en mogelijkheden, en ik pas mijn begeleiding aan op de ontwikkelingsfase en het temperament van je kind. Is je baby jonger dan 4 maanden? Dan kan ik je zeker al helpen met het creëren van gezonde slaapgewoontes op een zachte en hechtingsgerichte manier.

11. Is slaapcoaching niet pas vanaf 6 maanden dan?

Nee hoor — je kunt al vanaf de geboorte advies en begeleiding krijgen rondom gezonde slaapgewoonten. Sterker nog: het is juist waardevol om vanaf het begin een liefdevolle en veilige basis te leggen. In de eerste maanden draait het niet om slaaptraining of vaste schema’s, maar om het herkennen van signalen, het creëren van rust en het ondersteunen van je kindje in zijn natuurlijke ontwikkeling.

Met bijvoorbeeld het A tot Zzz pakket sta ik vanaf de start naast je. Zo heb je iemand bij wie je altijd terecht kunt met je vragen, die met je meedenkt bij sprongetjes, veranderingen en onrustige nachten, en die je begeleidt bij het vormgeven van gezonde slaapgewoontes, afgestemd op jouw kindje en gezin.

Belangrijk om te weten:
Slaaptraining (zoals het aanleren van zelfstandig doorslapen via vaste methodes) wordt inderdaad pas vanaf 6 maanden geadviseerd, maar dat is niet de werkwijze die ik gebruik. Mijn aanpak is hechtingsgericht, zacht en afgestemd op de behoeften van jouw kindje, in elke fase van de ontwikkeling.

Wees gerust — slaapcoaching is er om te ondersteunen waar jouw kindje nu is in het slaapproces, en van daaruit op een natuurlijke en liefdevolle manier verbeteringen aan te brengen.

12. Kan slaapcoaching ook helpen bij peuters en kleuters?

Ja, zeker. Peuters en kleuters kampen vaak met andere slaappatronen en behoeften, zoals angsten of grenzen aftasten. Ook hierbij bied ik ondersteuning die past bij hun leeftijd en ontwikkeling.

13. Wat als mijn kind gevoelig is of extra behoefte heeft aan nabijheid?

Juist dan is een zachte, holistische aanpak belangrijk. Geen rigide methodes, maar kijken naar wat past bij jouw kind en jouw ouderschap.

14. Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van slaapproblemen bij baby’s en jonge kinderen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een kindje moeite heeft met slapen. Denk aan lichamelijke ongemakken zoals doorkomende tandjes of reflux, oververmoeidheid, spanningen, voeding, te veel of juist te weinig prikkels, een onrustige omgeving of een ontwikkelingsfase waarin je kindje zit.

Omdat het regelmatig om een combinatie van factoren gaat, is het niet altijd voldoende om maar één van deze dingen aan te passen. Daarom kijk ik tijdens mijn begeleiding altijd naar het totaalplaatje: hoe ziet de dag eruit? Hoe reageert je kindje op prikkels? Wat gebeurt er ’s nachts? En in welke fase zit je kindje nu? Zo brengen we samen in kaart wat er speelt en werken we stap voor stap aan meer rust en beter slapen — op een manier die past bij jouw kindje en gezin.

Ook is het goed om te beseffen dat er soms zorgen ontstaan, terwijl er eigenlijk niets mis is.
Ik spreek regelmatig ouders die — vaak na goedbedoeld advies van bijvoorbeeld het consultatiebureau — ineens het idee kregen dat hun kindje bepaalde dingen moet kunnen, of dat wakker worden ’s nachts betekent dat er iets mis is. Denk aan: “Mijn kindje zou nu moeten doorslapen,” of “Ik moet stoppen met nachtvoedingen, anders is dat niet goed.”

Dat soort adviezen kunnen je als ouder aan het twijfelen brengen en ervoor zorgen dat je je intuïtie loslaat. Terwijl juist dat vertrouwen in jezelf en je kindje zó belangrijk is. In mijn begeleiding kijken we daarom niet alleen naar slaapgewoonten, maar ook naar wat realistisch en passend is voor jouw kindje en jullie gezin. We brengen samen in kaart wat je écht van je kindje mag verwachten, wat voor jullie belangrijk is, en hoe je weer kunt vertrouwen op je eigen gevoel — los van alle goedbedoelde meningen en adviezen om je heen.

15. Kan ik nog steeds samen slapen als ik slaapcoaching wil?

Zeker. Je hoeft bij mij nooit iets los te laten wat voor jou en je kindje goed voelt. Samen slapen kan heel veilig en ondersteunend zijn, zolang de slaapomgeving goed is ingericht. Ik help je daar graag bij met praktische tips en richtlijnen, zodat het zowel voor je kindje als voor jezelf fijn en ontspannen blijft.

Sterker nog — samen slapen heeft juist vele voordelen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat samen slapen de hechting versterkt, bijdraagt aan een stabiel slaapritme en in de eerste levensjaren zelfs beschermend werkt tegen wiegendood, mits je je houdt aan de richtlijnen voor veilig co-slapen. Ook bij oudere kindjes kan nabij slapen helpend zijn bij onrustige fases, sprongen of wanneer er extra behoefte is aan geborgenheid.

16. Kun je ons helpen met nachtvoedingen afbouwen?

Zeker – ik bied zachte, hechtingsvriendelijke begeleiding bij het afbouwen van nachtvoedingen, wanneer ouders en kind daar samen klaar voor zijn. Mijn aanpak is afgestemd op de leeftijd, emotionele behoeften en voedingssituatie van je kind én jouw wensen als ouder. We maken samen een rustig en veilig stappenplan, zonder abrupt stoppen en zonder je kindje te laten huilen. Verbinding en geborgenheid blijven altijd centraal staan.

Een belangrijke kanttekening die ik wel wil meegeven is dat ik voor het afbouwen van de nachtvoedingen eerst opnieuw ga kijken naar wat jij als ouder echt wilt en wat jij denkt dat het beste is voor je kind.

Wanneer de behoefte (of haast) om het willen afbouwen van nachtvoedingen gebeurt op advies van bijvoorbeeld het consultatiebureau, omdat je kindje dan beter zou moeten gaan doorslapen, ga ik eerst samen met jou in kaart brengen wat jouw ideale scenario is voor zowel jou als je kindje.

Ik werk niet met rigide richtlijnen, maar kijk altijd naar wat realistisch en haalbaar is voor jou op de lange termijn, en hoe dat aansluit bij de ontwikkeling van je kindje. Het is ook belangrijk te weten dat nachtvoedingen tot 18 maanden helemaal normaal zijn, mits je kindje gezond is, goed eet en drinkt overdag, en een goede groeicurve heeft.

Als je kindje goed slaapt, meerdere voedingen ’s nachts nog prima kan gebruiken en in een gezond ritme zit, én het voor jullie allemaal goed werkt – dan is er geen haast om dit nu al af te bouwen. Mijn focus is dan om samen met jou een plan te maken dat aansluit bij jouw gezinssituatie, met oog voor de ontwikkeling van je kindje.

17. Welk onderzoek ondersteunt het idee dat nachtvoedingen tot 18 maanden normaal en gezond zijn voor baby’s?

Veel wetenschappelijk onderzoek benadrukt dat het volkomen normaal is voor baby’s om nachtvoedingen te blijven ontvangen tot ze 18 maanden oud zijn, zolang dit past bij hun behoeften. Een belangrijke studie is “Infant Sleep and Night Feeding Patterns During Later Infancy”, gepubliceerd in het tijdschrift Breastfeeding Medicine, waarin wordt gesteld dat veel baby’s tussen de 6 en 12 maanden regelmatig nachtvoedingen nodig hebben.. Ouders die nachtvoedingen zonder medische reden vroeg afbouwen, kunnen onterecht druk uitoefenen op hun kind, wat leidt tot onwenselijke slaapgewoonten en stress.

Daarnaast is er onderzoek van de American Academy of Pediatrics (AAP) en de World Health Organization (WHO) dat aantoont dat nachtvoedingen tot 18 maanden een normaal onderdeel van de ontwikkeling van baby’s kunnen zijn. Deze organisaties benadrukken dat het afbouwen van nachtvoedingen afhankelijk is van de individuele behoeften van elk kind, en dat meerdere nachtvoedingen in de nacht volkomen normaal zijn zolang het kind goed eet en groeit.

18. Hoe starten we?

Heel eenvoudig — om te beginnen kun je een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van 15 minuten inplannen. In dit gesprek kun jij je verhaal delen, vragen stellen, en kijken we samen of mijn aanpak past bij jullie gezin.

19. Hoe verloopt een traject bij jou?

We starten met een uitgebreide intake waarin ik jullie situatie rondom slaap, ritme, voeding en gezin goed in kaart breng. Op basis daarvan stel ik een persoonlijk, praktisch plan op dat aansluit bij jullie wensen en de behoeften van je kindje.

Daarna gaan jullie thuis aan de slag. We houden contact via mail, app of telefonisch voor tussentijdse vragen en bijsturing. Gedurende het traject plannen we één of meerdere vervolgsessies in om te evalueren hoe het gaat, de voortgang te bespreken en het plan waar nodig bij te stellen. Zo kunnen we inspelen op veranderingen en zorgen we ervoor dat jullie écht stappen maken richting rust en betere nachten.

Alles gebeurt in jullie tempo, afgestemd op wat voor jullie haalbaar en fijn voelt.

20. Wat kost een slaaptraject en wat zit daarbij inbegrepen?

Ik werk met 3 verschillende pakketten, afhankelijk van jullie wensen en behoeften. Je kunt de pakketten alvast bekijken om te zien wat er mogelijk is en wat daarbij inbegrepen zit.

Wil je samen bespreken welk traject het beste bij jullie past, of heb je hier nog vragen over? Plan dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek, dan denk ik graag met je mee.

Heb je nog een andere vraag?

Plan dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek